L-Arginin: Bistven za veliko fizioloških procesov!

• Pomaga spodbujati optimalno celjenje ran.
• Omogoča lažje pridobivanje mišične mase, medtem ko omejujejo skladiščenje maščob.
• Pomaga ohranjati zdravo raven holesterola
• Promotor za zdravje srca in ožilja.

Kaj je L-Arginin in od kod izvira?

L-Arginin je ena izmed zelo pomembnih ne-esencialnih aminokislin. Je gradnik beljakovin, ki opravlja nešteto fizioloških funkcij. Znano je, da je predhodnik plina dušikovega oksida [N02]. L-Arginin je aminokislina, ki je telo ne more proizvajati naravno. Zato je pomembno, da uživate hrano, ki je obogatena z argininom.

L-Arginin najdemo v visokih koncentracijah v oreških in semenih, kot so arašidi in mandlji. Prav tako ga lahko najdemo v čokoladi in rozinah.

Kako deluje in kaj kažejo dokazi znanstvenih študij v podporo?

L-Arginin je potreben za izvedbo številnih fizioloških procesov. Ti fiziološki procesi vključujejo izločanje hormona, povečanje proizvodnje rastnega hormona, odstranitev strupenih odpadkov iz telesa in obramba imunskega sistema. Ker je L-Arginin predhodnik dušikovega oksida, ki je odgovoren za vasodilacijo (širjenje žil) in se pogosto uporablja za podporo pri zdravem spolnem delovanju.

Nedavno so prehranska dopolnila, ki vsebujejo L-Arginin postala popularna zaradi sposobnosti proizvodnje dušikovega oksida, njegovo sposobnost, da odstrani proste radikale, kot tudi njegovo sposobnost, da daje signal mišičnim celicam za sproščanje rastnega hormona, da pomaga pri zdravem holesterolu in poveča presnovo maščob. L-Arginin pomaga urejati raven soli v telesu. Zaradi tega naj bi bili zanimivi za bodybuilderje, ki tekmujejo, ker preprečuje zadrževanje podkožne vode, telo zgleda bolj izklesano in definirano. Sposobnosti L-Arginin za ohranitev dušika, so dobro znani v bodybuilding in znanstvenih krogih. Znano je, da L-Arginin ključnega pomena za mišično rast zaradi svoje vasodilacijske sposobnosti, kot tudi njeno sposobnost za sodelovanje pri sintezi beljakovin.

Kdo potrebuje L-Arginin in kateri so nekateri simptomi pomanjkanja?

Potrebujejo ga vsi. L-Arginin potrebujejo otroci, ki še rastejo, dojenčki, športniki, debeli ljudje ali ljudje s prekomerno težo in starejši. Pri odraslih populacijah se L-Arginin šteje za nebistvene aminokisline. Za otroke pa prav nasprotno, L-Arginin, je bistvenega pomena za obrambo in razvoj mladostnikovega imunskega sistema.